OLGA NILSENS HUS Blåbakken 17
Opprinnelig byggeår for huset er ikke helt klar, men det er sannsynlig at huset opprinnelig var en bolig for skips- eller havnearbeiderne i Nevlunghavn. Husets plassering – og den enkle standarden på den opprinnelige huskroppen – tilsier at dette var en enkel bolig. Huset ble bygget som en laftet tømmerkoie uten grunnmur, men med laftetømmeret lagt rett på svaberget (østveggen mot havna). Den originale bygningskroppen er den delen av huset nærmest havna. Bygningen er trolig bygget fra andre halvdel av 1700-tallet.
Det opprinnelige stuerommet delt opp i en finstue og et allrom/kjøkken/soverom. Fra finstuen var det utgangsdør mot fellesområdet mellom dagens hus. Ved første rehabilitering ble utgangsdøren fra finstuen lukket og erstattet med et vindu.
Andre byggetrinn på huset besto av det som i dag er kjøkken. Påbygget ble gjort i andre del av 1800-tallet. Også denne delen av huset var enkelt bygget med rester av plank av ujevn størrelse. Isolasjonen besto av sagspon, aviser og gammelt tøy.
Tredje byggetrinn er fra tidlig på 1900-tallet, før første verdenskrig da to brødre overtok huset. Broren Frits hadde overtatt festeavtalen fra sine foreldre i 1907. Utbyggingen skjedde fordi broren - Johan Bernhard - kom hjem fra jobb som fyrvokter og sjømann. Huset ble bygget på med en glassveranda med inngang og ny andre etasje. Huset ble da delt mellom Frits og Olga (første etasje) og Johan Bernhard og Hanna, som tok den nye andreetasjen i bruk. Frits Nilsen døde i 1917 og Olga ble enke 38 år gammel. De fikk aldri egne barn. Johan Bernhard tok da over festekontrakten for eiendommen, mens Olga fikk livsvarig borett på eiendommen «med tilhørende bekvemmeligheter».
Tidligere tider hadde huset kun tomtearealet huset stod på. Grensene gikk da ca. en meter ut fra veggene. Samtidig med tredje utbygging av hovedhuset ble det også bygget nytt bryggerhus der dagens bryggerhus nå står. Dette var bygget med baksteovn, plass til diverse utstyr (garntørke m.v.), og med tre-seters utedo ut mot hovedveien. Ektefellene og parene brukte dette huset til fiske, baking og matlaging. Olga brukte det også til tøyvasking som hun påtok seg for byfolket og andre sommergjester og fastboende (bl.a. vask og stiving av skjortesnipper for velstående herrer).
I 1963/64 kjøpte Hermann og Marion Rustad huset av arvingene. Senere ble tre meter av bryggerhuset (utedoene) fjernet for å utvide fylkesveien. Dette måtte gjøres fordi de nye bussene til havna ikke kom forbi gateløpet mellom huset til Thorstein og bryggerhuset vårt. Som kompensasjon fikk eierne overført disposisjonsretten til hele tomtearealet som i dag er plen I tillegg la kommunen ned septiktank for huset. Dette gjorde at det kunne installeres vannklosett i andre etasje i hovedhuset. Det ble også tinglyst rett til senere utvidelse av bryggerhuset i nordlig retning. Denne påbyggingen ble gjennomført i 2010.
Den store rehabiliteringen av eiendommen skjedde i 2009 og 2010. I denne rehabiliteringen ble hovedhuset totalrehabilitert utvendig og bryggerhuset fullstendig ombygget og modernisert. Hagestuen og kjøkkenet ble fullstendig ombygget. Under rehabiliteringen ble det funnet teglstein som ble anslått å stamme fra sent 1800-tall.
Baderommet og WC i annen etasje ble totalrehabilitert i 2022 til moderne standard. Også her ble det funnet gamle materialer i gulvet (stubloftet) og gammel isolasjon som sagflis og tekstiler. I tillegg ble det funnet skolebøker fra 1920-tallet som hadde tilhørt barna som bodde i huset da.
Huset er ellers nå modernisert med rehabilitert varmeanlegg, VVS og pipeinnlegg gjennom de siste årene til et hus med alle moderne bekvemmeligheter.