Barkebua Vadboholmen

Bygningen ble oppført på slutten av 1800-tallet som arbeidsbod for Havnas fiskere. Huset ble brukt til å «barke» (impregnere) fiskegarn, liner (bakker), og tauverk som var laget av naturfiber, for å bevare redskapen mot råte. Garvesyren virket impregnerende. Som regel blei det brukt avkok av lauvtre, som det var nok av i området. Barken blei tørket og lagret. På sommerstid, da det var lite fiske, blei barken kokt i ei stor gryte. Etterpå blei redskapen lagt i avkoket.  Senere ble stoffet «Stenolin» benyttet til impregneringen.

Bygget hadde tidligere en østvendt dør for adkomst. Bygget ble senere benyttet som redskapsbod for fiskere som fikk et eierforhold av til bygget. Huset var da inndelt i tre boder. Brukernes familier benytter fortsatt bodene.

I forbindelse med barkingen ved «Barkebua» var det også et fyrsted med et stort jernkar ved Lakseberget. Avkoket ble silt og fylt opp i en stor sementbeholder på toppen av berget der barkingen foregikk. Kummen står der fortsatt. 

I 2017 ble Barkebua restaurert ved hjelp av fondsmidler og egeninnsats fra havninger. Ble tildelt pris for god byggeskikk i 2018.