GAMLESKOLEN Brunlanesveien 1475

Fra 1739-1837 hadde Havna det som kalles en Konfirmasjonsskole med opplæring i katekisme (kristenlære) og salmevers. Noen steder litt leselæring.

Etter 1814 ble skolen et element i nasjonsbyggingen, og i 1827 fikk vi en lov om almueskolen på landet. Lovbestemt skrivning, regning og katekisme/bibelhistorie. Lesning ble koblet til lærestykker i geografi og naturfag. Og det skulle være minst et fast skolehus/skole i hvert prestegjeld. Men det var fortsatt vanlig med omgangsskole her ute. Den flyttet noe mellom hus som hadde plass og egnet rom for undervisning. Men det var likevel et påtrykk om å få en fast skole i eget hus her i Nevlunghavn. Det var gode tider og befolkningen økte.

Samtidig som kravet blei framsatt, ville ikke soknepresten stille seg negativ. Og læreren i Havna, Antoni Marconini, hadde stor anseelse blant folk. Han fikk også skryt av presten som framhevet at konfirmantene i Havna viste god oppførsel og kunne mye. 

Etter hvert ble det enighet om å bygge et eget skolehus midt nede i bebyggelsen. Befolkningen opprettet en skolekasse som skulle lønne læreren bedre enn ellers i kommunen sammen med fri bolig og ekstra til brensel. Det skyldes nok at stedet hadde stor betydning som et senter for sjøfolk, loser fiskere og tollere. Alt lå da til rette, og sognepresten som administrerte statens/kirkens eiendom, overførte en tomt. Skolehuset stod ferdig i 1857/58 langs fjellet der Blombakken kom ned. Det var et stort toetasjes bygg med to klasserom, utedo og vedskjul. Læreren hadde leilighet i andre etasje. 

Marconini fikk ikke oppleve det nye skolebygget. Men elevene fikk gode lærere i brødrene Hans og Lars Waale som «styrte» skolen i årtier. I 1930 kom Olav Skorge som lærer. Han påpekte sterkt at skolebygget var ganske nedslitt og lite tjenlig etter tidas krav til klasserom og moderne pedagogikk.   

Etter hvert så også kommunale myndigheter at det trengtes en ny skole i Havna. Ved årsskiftet 1935/36 stod et nytt og romslig skolebygg ferdig der den nyere bebyggelsen hadde kommet (bak dagens bakeri). 

Gamleskolen blei revet og tømmer og materialer blei gitt til Fredtun Folkehøyskole ved Stavern. Kjøpmann Ragnvald Jacobsen fikk kjøpt tomta. Han satte opp en butikk der rundt 1950. Den ble revet ca. 2020 og barnebarnet - Beate Jacobsen - har nå bygget nye hus på tomten til gamleskolen og butikken.